Deze website is verplaatst naar Data-docent.nl



--

Viewpoint als template Dit viewpoint geldt als uitgangspunt en sjabloon voor de architectuurmodellen binnen {Organisatie}. Daarom zijn ze gelocked en worden ze beheerd door de model managers. Heb je een suggestie voor verbetering neem dan contact op met de modelmanagers

Package Demo Case ArchiMate viewpoints
Auteur Bert Dingemans
Alias --
Stereotypes --

Diagrams

Projectplanning viewpoint

Doel: Inzicht geven in de zaken die een project realiseert. Deze view is essentieel voor het PPM-proces, wat inzicht wil krijgen welk project op welk moment met welk component uit de architectuur bezig is. Verplicht Gebruik hiervoor de implementationlaag van Archimate 3. Deze projectview is verplicht om aan te geven welk project werkt aan welke applicatie of technologie element. Bijvoorbeeld:

Motivation Requirement viewpoint

Doel: Inzicht te geven in de requirements gerelateerd aan elementen om uiteindelijk het bestaansrecht van deze elementen te herleiden. Daarnaast biedt het inzicht in welke oplossingen dezelfde requirements invullen. Niet verplicht Gebruik hiervoor de motivation elementen van Archimate. Daar is het requirement element opgenomen. Dit kan eventueel aangevuld worden met constraints. Daarnaast kan, als dat wenselijk is, de volledige motivatie in principes, drivers etc. uitgewerkt worden.

Overzicht viewpoint

Doel: Een high-level overzicht van het project of landschap op niveau 1 (zie 5.6 voor meer informatie over de niveau’s). Dit geeft in 1 diagram weer waar het project of het concern over gaat. De details komen in de onderliggende views. Niet verplicht: Afhankelijk van de complexiteit en omvang is deze view noodzakelijk.

Business viewpoint

Doel: Inzicht geven in de te realiseren businessprocessen en functies door de onderliggende applicaties en technologie. Verplicht: Afhankelijk van de omvang kan deze gecombineerd worden met de applicatieview en technologieview in een overzichtsview. Als een aparte business view vereist is deze altijd van detail niveau 2 (zie 5.6 voor meer informatie over de niveau’s).

Application viewpoint

Doel: Inzicht geven in de samenhang tussen applicaties en onderdelen van applicaties en welke applicatie functies deze realiseren. Als een aparte applicatieview vereist is deze altijd van detail niveau 2 (zie 5.6 voor meer informatie over de niveau’s). Verplicht Landschapsview van de relatie tussen verschillende applicaties. Gebruik hiervoor de applicationlaag van Archimate 3 en hanteer twee soorten views: de logische applicatieview (applicatiefuncties)

Integratie viewpoint

Doel: Inzicht geven in koppelingen tussen de applicatie en de daarbij gebruikte patronen uit de referentie architectuur Systeemintegratie. Verplicht: Alleen in het geval dat er een koppeling tussen applicatie gerealiseerd moet worden en dit niet past in de eerder genoemde applicatieview. Als een aparte integratieview vereist is deze altijd van detail niveau 2 (zie 5.6 voor meer informatie over de niveau’s) Een integratieview is te realiseren door het gekozen integratiepatroondiagram uit de referentie architectuur te kopiëren en vervolgens te voorzien van de implementatie in applicatiecomponenten, interfaces etc.

Infrastructure viewpoint

Doel: Inzicht geven in de onderliggende infrastructuur aan een applicatie. Gebruik hierbij vooral de bouwblokken uit de referentiearchitectuur infrastructuur. Verplicht: Omvang is uiteraard afhankelijk van het infracomponent van het project en of deze voldoende in te vullen is met standaard bouwblokken. Als een aparte infrastructuurview vereist is deze altijd van detail niveau 2 (zie 5.6 voor meer informatie over de niveau’s)

Motivation Principe viewpoint

Doel: Inzicht te geven in de principes gerelateerd aan elementen om uiteindelijk het bestaansrecht van deze elementen te herleiden. Daarnaast biedt het inzicht in welke oplossingen dezelfde principes invullen. Niet verplicht Gebruik hiervoor de motivation elementen van Archimate. Daar is het principe element opgenomen. Dit kan eventueel aangevuld worden met requirements/ constraints om de implicaties aan te geven. Het principe kan worden gekoppeld aan een Outcome, waarbij de rationale in de associatie van principe naar Outcome wordt beschreven. Daarnaast kan, als dat wenselijk is, de volledige motivatie in principes, drivers etc. uitgewerkt worden.

Copyright © Interactory Template by ColorLib, Icons designed by Flaticon